Author - Epatona
Schilderijen
het kunstboek van Louis Baeten
Louis Baeten

Hij is een laatbloeier. Ofschoon hij in zijn jeugdjaren graag in de weer was met potlood en kwast, nam Louis Baeten eerst na zijn dertigste voor de eerste keer de penselen serieus ter hand.

Zijn eerste streken zette hij onder begeleiding van Willie Roelofs uit Valkenswaard. Bij hem volgde Baeten aan het begin van de jaren tachtig uitgebreide teken-en schilderscursussen (olieverf). Een langzaam bovendrijvende voorkeur voor het aquarelleren bracht hem bij de docenten Jos Leurs uit Valkenswaard en Pieter van Hooff uit Budel. Het tweetal bracht Baeten de fijne kneepjes van de “kunst van het water en de verf”bij. Het aquarelleren werd gevolgd door vele lessen in gemengde technieken en acrylverf. Het is tot heden de techniek waaraan Baeten de absolute voorkeur geeft en waarin hij zich helemaal kan uiten.

Baetens stijl is zoals Baeten is. Het komt overeen met de kijk die de Westerhovenaar ,geboren in Valkenswaard, op het leven heeft en de wijze waarop hij in het leven staat: uitbundig, vervult van spontaniteit, optimaal gekleurd en vol lef. Die kwalificaties lijken soms moeilijk te rijmen met de onderwerpen die hij het liefst schildert.Maar wie naast de clownsfiguren diens stadsgezichten,landschappen,stillevens, en sinds kort ook abstacten bekijkt, proeft voortdurend de harmonie tussen de persoon, de stijl en de creatie.

Baeten was medeoprichter en jarenlang lid van schildersgroep “de Weerderkring”.